Zaloguj się
Jeśli w każdym przypadku miałeś problem z pozyskaniem makaronu al dente, spróbuj kupić produkt, który gwarantuje producent makaronu na wysokim poziomie Makarony U takich producentów produkty przeważnie są wytłaczane przez matrycę z mosiądzu i brązu, która tworzy szorstką skórkę na makaronie Producent makaronów W ten sposób sos ma perfekcyjną konsystencję, którą można chwycić i przykleić w czasie przyrządzania makaronu. Kolejnym razem , gdy usiądziesz przed półką z makaronem w sklepie spożywczym, rozejrzyj się i spróbuj czegoś nowego ! Dlaczego nie? Życie to okazja do próbowania nowych smaków. Odkryj ulubiony makaron. Jakość pszenicy to następny powód, z powodu którego drogi makaron smakuje lepiej niż tani makaron. Czy rodzaj pszenicy ma znaczenie dla smaku/konsystencji makaronu? Mówiąc lakonicznie , tak ! Przykładowa z renomowanych marek, która używała tylko z semoliny z pszenicy durum w ten sposób gwarantuje rodzaj makaronu, który ma ogólnie sztywniejszą konsystencję i wygląda na bardziej apetyczny już na pierwszy rzut oka przed ugotowaniem. Najczęściej jednak stosuje się osobliwego rodzaju odmiany „mąki semoliny” spotykanej u większości producentów. Tak przyrządzony makaron rozpoznasz po tym, że ma niemal żółty a nawet pomarańczowy wygląd. Kiedy zerkniesz na surowy makaron, jest on właściwie przezroczysty i niesamowicie delikatny. Szybko odczujesz różnice już od pierwszej degustacji. Możesz natychmiast dostrzec różnicę, a jeśli spróbujesz, poczujesz ją też po konsystencji i zrozumiesz , który producent makaronu jest rzeczywiście bardziej wart Twojej uwagi. Kiedy spojrzysz na etykiety makaronów w wybranym sklepie , musisz szukać: „kaszy manny z pszenicy durum”. Ten styl semoliny odnosi się do grubo mielonego rafinowanego durum. Słowo durum będzie oznaczać twardy ( odnosząc się do słowa „trwały”). Słowo to będzie się kojarzyć z tym rodzajem pszenicy poprzez rozmiar siły używanej w czasie procesu mielenia. Jaki makaron będzie tutaj właściwie dopasowany ? To pytanie, które często można usłyszeć. Sporo jednostek myśli o tym , jaki kształt makaronu będzie pasować do takiego a nie innego sosu przed ugotowaniem posiłku. To sprawia, że spiżarnie często są pełne różnorakiego rodzaju makaronów, na wypadek gdyby okazało się, że nagle jest potrzeba tej wyjątkowej odmiany makaronu.
Opracowano przez: Magda